Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Grilování 10 krát jinak!
Grilování 10 krát jinak!
S elektřinou nebo bez? Všechny typy grilování jsou v létě fajn, pojďte si vybrat, jaký typ přípravy letních pokrmů bude vyhovovat právě vám!
1) Elektrický gril
Jednoduchost a praktičnost jsou obrovské přednosti grilu na stojanu, který ani na první pohled nevypadá jako gril, ale třeba jako elegantní stojací lampa. Tento elektrický přístroj je ideální ve chvíli, kdy máte strach ze zapalování uhlíků a taky z popílku, který při grilování často lítá všude kolem. Jeho obsluha je jednoduchá a pokud foukne vítr, nemusíte se děsit toho, že voňavé právě dogrilované maso se odletí obtisknout sousedům na čisté prádlo.
2) Klasický kotlík
Ikonický kotlík na uhlí je snad největší klasikou mezi grily. Je výborný jak na balkon nebo terasu, tak i na zahrádku. Vyrábí se v mnoha barevných kombinacích v obchodech ho najdete v mnoha cenových kategoriích. Obrovskou výhodou je, že díky velkému prostoru pod grilem příliš nehrozí znečištění okolí popelem.
3) Vědro nebo kbelík?
Pokud se moc nechcete plácnout přes kapsu, zkuste místo velkého grilu pořídit úplně obyčejný košík, který spíš připomíná květináč než gril. Díky tomu, jak je lehký a skladný, není problém ho vzít například na piknik na louku nebo do parku uprostřed města.
4) Plynový gril
Stejně jako elektrický gril i ten plynový postrádá klasické kouzlo grilování, které přináší rozžhavené uhlíky. Z mnoha důvodů je ale někdy jednodušší pořídit gril, který po sobě nezanechává nepořádek. Zároveň si je pro jejich bezpečnost a snadnou údržbu oblíbí hlavně rodiny s dětmi. Obrovskou výhodou je i rovnoměrná teplota po celé grilovací ploše.
5) Chiminea – tradiční mexický krb
Tento gril dokáže vaší zahradě dodat šmrnc a nápad a zahalit ji do atmosféry dávných časů. Využijete dřevo nebo třísky, ale i uhlí. Zároveň můžete tento typ grilu využít i jako velice originální topení při chladnějších letních večerech.
6) Skládací gril
Gril, který složíte jako notebook a strčíte jej třeba za dveře do sklepa – to je skládací gril, který po rozložení připomíná krmítko pro divou zvěř. Perfektní řešení pro ty, kteří gril využijí jen někdy a nemají dostatek úložného prostoru.
7) Gril s udírnou
S grily, které jsou opatřené i udírnou, je možné grilovat přímo, ale i nepřímo – tedy udit nebo péct. Hodí se pro ně často dřevo nebo dřevěné uhlí.
8) Ekologický gril
Pro ekology je tady taky jeden tip: gril na jedno použití. Vypadá stylově a díky tomu, že je 100% přírodní, nijak nenaruší zahradu. A po použití – většinou dokáže hořet zhruba čtyři hodiny – ho jednoduše necháte shořet.
9) Grilovací vozík
Pokud vám romantické grilování ve dvou nehrozí, protože vaše rodina je obrovská a vy budete chystat jídlo vždycky pro mnohačlennou skupinu, je pro vás tím nejlepším řešením grilovací vozík.
Skládá se většinou ze dvou grilů, takže pokud hodláte grilovat třeba pro patnáct lidí, nemusíte se obávat toho, že celý večer strávíte pokládáním masa na mřížku. Zároveň plocha u vozíku a pak taky pod ním vám dodá dostatek úložného prostoru jak na nezbytné „nářadí“, tak i na ostatní jídlo.
10) Mobilní zahradní kuchyně
Pokud máte ještě větší rodinu, pak kupte rovnou téměř celou grilovací místnost. Skládá se z několika grilů, plynových hořáků, zásuvek, přihrádek, často je tam i chladicí box. Pozor ale na cenu, dokáže se vyšplhat i vysoko přes deset tisíc.
Čtěte také:
Pergola – atypická řešení
Slunečnice u plotu i na skalce
Begonie, nenáročné krásky
Připraveno ve spolupráci s Magazinzahrada.cz