Femina.cz > Vše o hubnutí > Diety a jak na ně > Dieta a zmrzlina? Proč ne! Záleží, jakou si vyberete
Dieta a zmrzlina? Proč ne! Záleží, jakou si vyberete
Chuť na zmrzlinu dostane během léta asi každá z nás. Mnohé ženy ale z obav o svoji štíhlou linii raději odolají. Je skutečně důvod bát se, že se lahodná pochoutka hned projeví skokem ručičky na váze?
Občas si zamlsat není nic špatného
Na úvod si položme otázku, co vlastně zmrzlina obsahuje? Je to především voda, tuk a cukr. I smetanové zmrzliny obsahují velký podíl vody. Přestože v nich najdeme hlavně mléko a smetanu v různém podílu (většinou si 1:2 mléko ke smetaně), jde samozřejmě o tekutiny a ty se bez vody neobejdou. Nás ovšem bude zajímat především cukr a tuk. Pokud se snažíme shodit nějaké to kilo, jsou pro nás velkým nebezpečím. Ale nebojte. Zmrzliny zdaleka nejsou takovou kalorickou bombou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vysokotučné smetany se obvykle nepoužívají, protože se podepisují na chuti, která je příliš tučná. Ačkoli se do zmrzlin dává poměrně dost cukru, obvykle asi 150 gramů na litr, většinou celkový podíl cukru zůstává jenom asi na 20 %, díky tomu, že sladká pochoutka obsahuje velké množství vody a je nadýchaná. Podle odborníků tedy nemusíte trpět výčitkami, když si zmrzlinu občas dáte.
Vodovou doplňte jogurtem
Takže jakou vybrat, vodovou nebo smetanovou? Většina z vás by určitě raději dala přednost vodové, protože v ní není tuk. Ano, to je správně, ale… Vodové zmrzliny jsou často sladší než smetanové. Obsahují více cukru, se kterým se při zamrazování váže voda, takže o co méně v nich sníme tuku, o to více se nadopujeme cukrem. Část cukru pochází přímo z ovoce, část je přidávaná uměle. Logicky se nám potom raketově zvyšuje hladina krevního cukru a vzápětí stejně rychle klesá, takže následuje známý vlčí hlad na sladké. Ve výsledku si potom dopřejete ještě další sladké pamlsky a sníte toho daleko víc. Zdánlivě nižší energetická hodnota vodové zmrzliny je proto zrádná a navíc tato zmrzlá pochoutka neobsahuje ani žádné bílkoviny. Abychom po vodové zmrzlině zkrotily hlad, je dobré si krátce po jejím snězení dát třeba jogurt, který nás zasytí a dodá nám potřebné bílkoviny.
Pozor na barvičky
Vodové ovocné zmrzliny také často dohánějí chuť a barevnost nejrůznějším koktejlem zvýrazňovačů chuti a barviv. Sama jsem krásně naletěla, když jsem si nedávno koupila ovocný nanuk nejmenované značky. Byla jsem opravdu zklamaná. Místo lahodné chuti několika druhů ovoce, jak sliboval obal, jenom přemrzlá voda s podivnou chemickou chutí. Za to barvičky, pravda nádherné. Výrobek letěl po pár olíznutích rovnou do koše. Všímejte si zkrátka také Éček, které zmrzliny obsahují. Nelze ovšem tvrdit, že všechna jsou rovnou špatná. Za některými se mohou skrývat třeba vitamíny nebo jiné pro tělo neškodné látky, ale stejně je dobré mít tabulku Éček někde při ruce a nelenit a obětovat čas a prostudovat si pořádně etiketu.
Dietní ledová pochoutka neexistuje
Zmrzlina, která by vyhovovala režimu redukční diety svým nízkým obsahem tuku a cukru a vysokým obsahem bílkovin, na našem trhu zatím není, alespoň jsem takovou dosud neobjevila. Ono, vyrobit takovou zmrzku s uvedenými požadavky je docela umění, když navíc ještě chceme, aby byla chutná. Nositelem chuti je totiž v mléčných výrobcích právě tuk, takže zmíněná kombinace „bez tuku, ale chutná“ moc nejde u smetanových zmrzlin dohromady a přemrzlá ovocná voda bez cukru bohužel také není zrovna to pravé…
Ideální kombinaci si umícháte sami
Jednoduše řečeno, chcete-li zmrzlinu podle svého gusta, která bude obsahovat tuku i cukru přesně akorát a nebude přeplácaná zbytečnými chemikáliemi, vyrobte si ji sami. Ovoce je na trhu více než dost a mixér má doma určitě každá z vás. Takže rozmixujte ovoce, smíchejte třeba s jogurtem a zamrazte. Zkoušejte, co bude nejlépe vyhovovat vašemu mlsnému jazýčku, časem na tu ideální kombinaci určitě přijdete.
A co vy? Mlsáte rádi zmrzlinu nebo si na ni z obav před narůstajícími kily necháte raději zajít chuť?
Foto zdroj: profimedia.cz