Femina.cz > Zábava > Čokoládové kuličky i linecké. Zdravé varianty cukroví, po kterém nepřibereš a ještě ho stihneš upéct
Čokoládové kuličky i linecké. Zdravé varianty cukroví, po kterém nepřibereš a ještě ho stihneš upéct
Děsíš se už předem toho, až si po Vánocích stoupneš na váhu, ale cukroví prostě nedokážeš odolat? Máme pro tebe řešení. Zkus si udělat zdravé varianty cukroví a stihneš je ještě do Vánoc.
„I když jsou Vánoce symbolem pro bramborový salát a cukroví, důvodem, proč lidé nabírají, nejsou pouze tato lákadla. Je to také období návštěv a posezení s přáteli. Všude před vás postaví misky a talíře s dobrotami a je velmi těžké těmto nástrahám odolat a hlavně je odmítnout. Pokud však připravíte vánoční cukroví podle našich receptů, můžete být klidní. Nejenom že jim podáte chutné a neotřelé cukroví, ale také myslíte na jejich zdraví,“ vysvětluje nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová.
Čokoládové kuličky
Ingredience:
- 50 g kešu ořechů
- 50 g mandlí
- 100 g sušených datlí
- 20 g kokosového oleje (2 PL – polévkové lžíce)
- 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)
Postup: Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixuj. Ze vzniklé směsi tvaruj kuličky. Čokoládu rozehřej a namáčej v ní kuličky. Nechej ztuhnout v lednici.
Linecké cukroví
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g másla
- 50 g medu
- 1 žloutek
- strouhaná kůra z půlky citrónu
- kvalitní džem na slepení (rybíz višně)
Postup: Máslo, žloutek, citrónovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. vždy v sudém počtu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem.
Tip: Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu
Datlová kolečka s arašídovým máslem
Ingredience:
Na těsto
- 200 g sušených datlí
- 100 g kokosové mouky
- Smart shake kakaový (1 odměrka)
- 30 ml rostlinného mléka (sójové, mandlové, rýžové) (3–6 PL)
- 20 ml kokosového oleje (2 PL)
- špetka soli
- 5 g prášku do pečiva (bezfosfátový) (½ ČL – čajové lžičky)
Na slepování koleček
- 150 g arašídového másla bez přidaného cukru
Postup: Datle namoč do vody a nechej je přes noc v lednici. Druhý den vodu slij a datle rozmixuj do podoby pasty. V míse smíchej mouku se smart shake, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávej rozmixované datle, kokosový olej a po lžících mléko a vypracuj těsto, které bude mít dobrou tvarovací konzistenci. Na dobře pomoučeném válu vyválej těsto na cca 2–3 mm tenkou placku a formičkou na linecké cukroví vykrajuj kolečka a skládej na plech. Peč ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 10 minut. Vychladlé sušenky slepuj arašídovým máslem a skladuj na chladném místě. Datlová kolečka jsou výborná už 2–3 dny po odležení.
Tip: Můžeme použít i jiné druhy mouky např. pohankovou nebo špaldovou celozrnnou. Pokud nemáme problém s laktózou, můžeme místo rostlinného mléka použít klasické polotučné kravské mléko.
Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi
Ingredience:
- 600 g sušených meruněk v bio kvalitě
- 6 polévkových lžic citrónové šťávy
- mandle na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos
Postup: Mandle spař a oloupej. Meruňky polij citrónovou šťávou a nechej přes noc uležet, poté rozmixuj. Mandle obal hmotou z meruněk a tvaruj stejně velké kuličky, které obal buď rozmixovanými mandlemi, pistáciemi nebo kokosem. Kuličky dej vychladit do lednice.