Jedná se o kandys, někdy též nazývaný cukrkandl.
Jak vypadá?
Vypadá jako velké krystaly zlatohnědého cukru a bývá jemně „ojínělý“ bílou lehkou závějí cukru…
Bílý kandys sladí stejně jako bílý cukr. Jeho chuť je jemná a hodí se do bylinkových čajů.
Hnědý kandys je karamelizovaná forma. V čaji dává vyniknout více jeho chuti, a to hlavně silným druhům čaje.
Jak na něj?
Chcete-li čaj osladit rychle, použijte obyčejný cukr, při slazení kandysem je třeba trochu trpělivosti – rozpouští se pomaleji.
Lze ho použít ke slazení čajů a kávy, ale i při výrobě domácích likérů, velmi dobře se uplatní při slazení horkých nápojů typů punč či grog nebo jím lze sladit bylinkové čaje, horké mléko či kakao…
Varianty na špejli jsou luxusnější a v nápoji zcela nahrazují lžičku.
Jak se vyrábí?
Vyrábí se v obrovských krystalizačních nádobách, kde se odpařuje z vysoce koncentrovaného cukrového roztoku. Pokud je roztok z bílého rafinovaného cukru, vzniká bílý kandys. Je-li hnědý, pak byl před samotnou krystalizací zkaramelizován. Hnědý kandys má pak příjemnou karamelovou chuť. V obou případech se jedná o stoprocentní sacharózu. Takže přes všechen ten atraktivní jakoby přírodní vzhled je bohužel úplně stejně nezdravý jako klasický cukr.