Cibule podporuje paměť

Cibule nutí k pláči člověka již více než pět tisíc let. Z oblastní střední Asie se rozšířila do celého světa. Cibuli vděčíme především za řadu vitaminů, minerálů a dalších živin, které mj. pomáhají zlepšit paměť.

K slzám nás nutí sloučeniny síry, které se při nakrojení cibule uvolňují. Vylučování dráždivých plynů lze omezit podchlazením cibule v lednici či ledové vodě. Těmto látkám však vděčíme za řadu zdravotně příznivých účinků. Cibule sloužila před tisíci let k léčbě nachlazení, srdečních onemocnění, diabetu a osteoporózy. Tato zelenina zlepšuje oběh, snižuje vysoký krevní tlak a ovlivňuje srážlivost krve. Na Maltě půlkami cibule léčí popálení mořským ježkem.

Odborníci z japonské Hokkaido Tokai University objevili u staroznámé cibule novou kvalitu. Osoby s poruchami paměti si prý po pravidelné konzumaci vařené cibule lépe vybavovali zapamatované pojmy. Podle Japonců by jejich objev mohl přispět při výzkumu léčby Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby a dalších typů demence.

Pole odborníků z Hokkaido Tokai University se totiž antioxidanty z cibule váží na toxiny v mozku, které paměť zhoršují.

Podobné účinky jako cibule mají také její příbuzní – česnek a pórek.

1.10.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist