Chutě vznikají už v děloze

Hamburgery, hranolky anebo smažené nudle – zní to krásně, že? Ovšem tyhle dobroty můžeme jen stěží zařadit na seznam zdravých potravin. Naopak  – výrobky z rychlého občerstvení tělo řádně zatěžují a přispívají ke vzniku řady onemocnění. Hřeníček na hlavičku uhodili britští vědci, kteří zjistili, že silná chuť na podobné dobroty vzniká již v děloze.

Těhotné ženy holdující těmto pokrmům vytvářejí ve svém nenarozeném potomkovi závislost na stejném jídelníčku. Nová studie autorů z londýnské Royal Veterinary College přináší důkazy, že matky konzumující nezdravá jídla z rychlého občerstvení během těhotenství a kojení mohou svého potomka vystavit riziku, že se bude přejídat a trpět obezitou.

Tento model byl zatím prokázán u myší, kterým odborníci podávali během březosti a kojení uzeniny, konzervované potraviny a jídla z rychlého občerstvení. Experti zjistili, že potomci těchto hlodavců se přejídali a měli tendenci vybírat si z jídelníčku potraviny bohaté na tuk, cukr a sůl.

„Naše studie prokázala, že pojídání velkého množství nezdravých pokrmů v těhotenství a během kojení by mohlo ovlivnit normální řízení chuti a podporovat chuť na nezdravé pokrmy u potomstva. To může vyslat potomky na cestu obezity a může ještě více ztížit výchovu ke zdravému stravování u dětí. To by také mohlo vysvětlit fakt, proč někteří jedinci těmto pokrmům odolávají snáze a jiní hůře,“ tvrdí doktorka Stephanie Bayolová, vedoucí autorka studie.

25.8.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist