Chilli papričky tlumí bolest

Američtí vědci vyvinuli nové anestetikum, jehož účinnou látku získali z pálivých chilli papriček. Lék tlumící bolest je prý velmi účinný a přitom má minimum vedlejších účinků.

Na rozdíl od většiny běžných anestetik totiž efektivně tlumí bolest, ale přitom nepůsobí ztrátu pohyblivosti v cílových oblastech. Využito by v budoucnosti mohlo být především při porodech.

Při prvních testech na hlodavcích v laboratoři skutečně anestetikum velmi efektivně blokovalo bolest a neomezovalo pohyblivost. Podle odborníků totiž selektivně blokuje nervové buňky zodpovědné za pocity bolesti aniž by narušovalo jiné nervové buňky, které řídí pohyby a další smyslové vjemy.

Pokud stejné výsledky budou potvrzeny u lidí, metoda by mohla být používána jak při lokálním umrtvení například u chirurgického zákroku, tak při trhání zubů.


„Případně by tato metoda mohla zcela přeměnit chirurgickou a postchirurgickou vnímavost bolesti, kdy by umožnila pacientům zůstat plně při vědomí bez pocitu bolesti nebo ochrnutí,“
tvrdí jeden z autorů studie Clifford Woolf z massachusettské Všeobecné nemocnice.


„Ve skutečnosti se zdají možnosti využití nekonečné. Dokázal bych si dokonce představit, že bude metoda využita při léčbě svrbění, protože neurony citlivé na svrbění jsou ze stejné skupiny jako ty reagující na bolest,“
dodal Woolf.

Současná anestetika mají řadu vedlejších účinků jako ztráta vědomí, snížená citlivost či paralýza.

Odborný článek k novému anestetiku vyšel v časopise Nature.

5.10.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist