Brusinky: Malý zázrak pro tvé zdraví

Brusinky jsou lahodné červené plody podobné svou velikostí jeřabinám. Určitě znáš jejich význam pro močové ústrojí, ale znáš i jejich další blahodárné účinky na tvé zdraví? Prozradíme ti je právě teď a přidáme i prima recept.

brusinky-2-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Tento plazivý, asi 20 cm vysoký keřík, jehož celý název zní Brusnice brusinka roste na svazích kopců a hor jehličnatých lesů, na vřesovištích v celém mírném pásu severní polokoule. Brusinka dozrává v srpnu až říjnu. Její plody jsou kyselé a nahořklé. Možná jsi nevěděla, že na našem území je chráněná. Je to z toho důvodu, že se u nás vyskytuje dost vzácně. Proto je pravá brusinka často nahrazována klikvou velkoplodou. Ta se pěstuje v Severní Americe a vypadá totožně. Chuť má možná ještě lepší, na těch našich trpkých brusinkách by sis až tak moc nepochutnala. Pro ty ostatní se vžil název „americké brusinky“, nejčastěji je k nám dováží z USA či Kanady.

Zdravotní přínosy

Jak už bylo řečeno, brusinka je známá zejména svými pozitivními účinky na močové ústrojí. Pro přípravu čajových směsí jsou využívány listy brusinek, pro výrobu potravinových doplňků a léčiv červené plody. Brusinky obsahují látky zvané proanthokyanidiny se schopností vázat se na bakterie a zabránit jim přilnout ke stěnám močových cest. Abys podpořila účinek brusinek, platí samozřejmě zásada, že musíš hodně pít. Jedině tak budou všechny škodlivé bakterie z těla vyplaveny. Z jedné americké studie vyplývá, že dvě sklenice brusinkového džusu denně snižují riziko infekcí močových cest u těhotných žen až o 41%.

Zdravé zuby

A stejným způsobem působí výše uvedená látka na dutinu ústní. Dalším prokázaným přínosem brusinek je zamezení tvorby zubního kazu. Samozřejmě za předpokladu, že brusinky neobsahují přidaný cukr, to dá rozum. Cukr je oproti tomu pro tvůj krásný úsměv nepřítelem č. 1.

Málo známá superpotravina

Méně lidí už ví, že brusinky mají mnoho dalších léčivých vlastností, jen se o nich tolik nemluví. Mimo jiné ti mohou pomoci při některých nemocech žlučníku a při léčbě cukrovky. Dále obsahují vysoké množství živin a obrovské množství antioxidantů. Právem jsou tedy označovány jako tzv. superpotraviny. Obecně se za superpotraviny považují takové produkty, jež jsou bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty s blahodárnými účinky na imunitu. Brusinky obsahují mimo jiné vitamin A, C, E, vlákninu, železo, vápník a draslík. Dále zvyšují podíl tzv. hodného cholesterolu.

Pokud si hlídáš linii, jistě tě potěší, že brusinky jsou nízkokalorické. I proto jsou velmi oblíbenou přísadou pokrmů. Slouží také jako prevence proti některým typům rakoviny. Některé výzkumy ukazují, že brusinky zpomalují postup nádorů prostaty, jater, vaječníků, prsou a tlustého střeva. Vědecké bádání ale stále pokračuje a není u konce. Ládovat se tedy brusinkami a doufat, že nikdy nedostaneš rakovinu, rozhodně nestačí.

Další studie uvádí, že pomáhají i kardiakům. Polyfenoly v nich obsažené totiž zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak. Ale tady velký pozor, lidé užívající léky na ředění krve, např. warfarin, by se brusinkám měli velkým obloukem vyhnout. Mohou totiž snížit protisrážlivý účinek léku a vyvolat životu nebezpečné krvácení. I tak se ale zdá, že pozitiva převažují.

Využití v kuchyni

A v jaké formě jsou brusinky nejlepší? V obchodě narazíš na brusinkové džusy, sirupy, kompoty či džemy. Kdo by neznal svíčkovou s brusinkovým terčem! Vyplatí se ale pozorně číst etikety. Mnohdy totiž zjistíš, že džus neviděl brusinky ani z rychlíku, nebo jich obsahuje zcela zanedbatelné množství. Zato se dočteš, že krásné rubínové barvy bylo docíleno pomocí barviva z řepy a vlákninu dodala jablečná dřeň. No nekup to! Nejlepší volbou jsou 100% výrobky, tam máš jistotu. Ale i tak pozorně studuj etikety. A určitě sleduj i přidané cukry, těmi své štíhlé linii příliš radosti neuděláš.

Brusinky můžeš přidat např. do ovesných vloček a připravit si tak chutnou snídani. Nebo je rozmixuj s vodou a dalším ovocem a za pár vteřin máš zdravé a chutné smoothie. O svíčkové už byla řeč, ale co takhle grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou? Velká pochoutka, rozhodně stojí za vyzkoušení! Pokud se vypravíš na farmářský trh, často tam můžeš narazit i na čerstvé brusinky. Jako téměř u všech potravin platí, že čerstvé jsou určitě nejlepší, tak je otestuj a upeč si s námi třeba brusinkové muffiny.

Brusinkové muffiny

Budeš potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 150 g změklého másla
  • 70 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 50 g nasekaných mandlí bez slupky
  • 50 g čerstvých/ sušených brusinek
  • formu na muffiny/ papírové košíčky

Postupuj následovně

Nejprve předehřej troubu na 170 stupňů. Připrav si formu na muffiny, případně košíčky. Do mísy dej máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl a vše prošlehej do světlé pěny. Bokem prošlehej jemně vidličkou vejce a přidej je k hotové směsi. Promíchej mouku s kypřícím práškem a postupně přidávej do hotového těsta. Jako poslední přisyp brusinky a mandle. Naplň formy těstem, každou zhruba do dvou třetin. Pečení zabere zhruba 20 – 30 minut a jen co trochu vychladnou, můžeš si pochutnávat na výtečných nadýchaných muffinech. Dobrou chuť!

A co ty a brusinky? Taky na ně nedáš dopustit, nebo jsi jim ještě na chuť nepřišla? Napiš nám do diskuze.

Text: Alena Kubátová

Foto: Shutterstock.com

6.9.2017 10:00| autor: Alena Kubátová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist