Femina.cz > Zábava > Bláznivé dobroty na halloweenský večírek. Inspiruj se!
Bláznivé dobroty na halloweenský večírek. Inspiruj se!
Rozhodla ses uspořádat strašidelný večírek se vším všudy? Výzdoba bytu je určitě potřeba, ale stylové občerstvení jde s tím vším ruku v ruce. Zapomeň na klasické jednohubky, co děláš pokaždé stejně a inspiruj se těmito nevšedními a neokoukanými nápady.
Listové těsto trochu jinak
S listovým těstem se dá doslova kouzlit, připravit ho můžeš jako sladkou nebo slanou variantu. My jsme dali přednost té slané. Jak na to? Rozválené listové těsto nakrájej na proužky a obmotej s ním párek (vybírej však ty kvalitnější s vyšším procentem masa). Pro lepší chuť doporučujeme potřít žloutkem a zasypat sezamem. Vykouzlit můžeš strašidýlka i mumie. Fantazii se meze nekladou.
Banánový duch a zdravé vitamínové dýně
Pokud máš doma malé děti, rozhodně jim připrav zdravé jednohubky. Nakrájej banány, rozpuštěnou čokoládou jim přimaluj obličeje, oloupej mandarinky a na stopku použij kousek okurky. No řekni, není to nádhera?!
Sýrové koště a marcipánové prstíky
Rozkrájej kousek tvrdého sýra tak, aby působil dojmem koštěte. Násadu bude dokonale suplovat slaná tyčinka. Pokud budeš mít čas a chuť si vyhrát s detaily, můžeš kousek sýru převázat pažitkou. Pokud chceš nějakou sladkou dobrotu, pak vytvaruj z fondánové hmoty prsty, jako nehty ti poslouží plátky mandlí a jahodová nebo rybízová marmeláda tomu všemu dodá strašidelný punc.
Domácí červíci s ovocnou příchutí
Nemusíš utrácet v obchodě za želé červy, můžeš si je hravě vytvořit i doma. Je to jednoduché. Připrav si ovocnou želatinu podle toho, jak jsi zvyklá. Do zavařovačky nasypej brčka a ty opatrně naplň. Po ztuhnutí budeš mít dokonalé a chutné ovocné žížaly, které ještě můžeš namočit do citronové šťávy a obalit v cukru. Zvlášť u dětí získáš plusové body a neboj, chutnat budou i dospělým.
Domácí strašidelné hamburgery
Do trouby si dej předehřát žemle, připrav si sekanou na karbanátky podle toho, jak ji máte doma nejraději, opeč jednotlivé bochánky na pánvi a jakmile budeš mít hotovo, naaranžuj pomocí sýru malá strašidýlka. A pak to nejlepší, můžeš servírovat a pozorovat, jak druhým chutná.
Upíří polibek
Tak tohle se opravdu povedlo! Tímto rozhodně sebereš vítr z plachet všem. Americké cookies sušenky rozdělíš na polovinu, potřeš buďto rybízovou marmeládou, nebo pomazánkou z bílé čokolády, kterou obarvíš potravinářským barvivem. Zuby dotvoříš za pomoci marshmallows bonbonů a přiklopíš druhou půlkou sušenky. Pro upíří zoubky pak nakrájej oloupané mandličky.
Čokoládový hřbitůvek
Krtkův dort milujeme snad všichni, chutná skvěle a ta náplň z banánů a šlehačky. Mňam. Tento dortík buďto můžeš upéct úplně sama z domácích surovin, nebo za pomoci krabičky z obchodu. Záleží na tobě, na co si troufneš. Budeš pokračovat podle návodu a jakmile budeš mít hotovo, tak na ozvláštnění můžeš do zeminy z nadrobeného těsta zapíchnout sušenky, nebo oplatky s čokoládovým nápisem R.I.P. Pokud se ti ale nechce hrát s dortem, tak uvař čokoládový puding, nalij ho do skleničky a po chvíli jej bohatě zasyp hoblinkami čokolády a pak nakonec zasaď do čokoládové zeminy oplatku, která bude autenticky suplovat náhrobek. Opět můžeš připojit stejný nápis jako u předchozí varianty.
Skvělé tipy, co se budou hodit
- Pokud ráda pečeš muffiny, rozhodně se jich ani pro tento okamžik nemusíš vzdávat, základ upečeš jako vždycky a za pomoci fondánu, marcipánu a jiných posypů vytvoř zajímavou halloweenskou ozdobu.
- Měla jsi v plánu upéct domácí pizzu? Vsaď na mini pizzy a každou z nich ozdob rozkrájenou černou olivou tak, aby působila dojmem pavouka.
- Dětem můžeš do sklenky navrstvit barevné želé všech možných i nemožných barev, budou nadšené. Ale i dospěláci nemusí přijít zkrátka. Smíchej vodku s pomerančovým džusem a zakápni trochou modrého Curacao a je to. Ohavně zelená je na světě!
- K Halloweenu nesmí chybět ani laskominy z dýně. Dej si po obědě lahodný pumpkin pie, nebo zajdi pro dýni hokkaido a uvař lahodnou polévku. Semínka opraž na pánvi a použij je na ozdobení. Skvěle chutná například s kokosovým mlékem.
text: autorský článek Lenka Zelnitiusová, foto: Shutterstock