Femina.cz > Vše o zdraví > Frutariánství: Dá se přežít jen na ovoci?
Frutariánství: Dá se přežít jen na ovoci?
Zatímco vegetariánství je poměrně rozšířený způsob stravování, o frutariánech se moc neslyší. Snad proto, že je to extrém, pro který se rozhodne jen hrstka lidí. Představte si, že byste jedla výhradně jen ovoce a semínka. Nic jiného totiž frutarián nejedí.
Pětatřicetiletá Star Khecharová vyznávala osmnáct let veganství, zapřísáhlou frutariánkou se stala před rokem. Za týden zkonzumuje nejméně 70 pomerančů, 60 banánů a 70 hrušek. Kromě čerstvého ovoce jí jenom semínka a ořechy. Výrobky z mouky jsou jí zapovězeny, o mléku a mase nemluvě. „Jako veganka jsem nejedla žádné živočišné výrobky, ani mléko, ani vejce. A ze všeho nejvíc jsem milovala ovoce. Od té doby, co jsem přesedlala na frutariánství, mám mnohem víc energie a cítím se lépe než kdy jindy. Většina lidí mě tipuje o třináct let mladší, než ve skutečnosti jsem,“ libuje si Star.
„Nenajdete moc lidí, kteří se živí jenom ovocem. Ale ve starém Řecku lékaři poukazovali na blahodárný vliv ovocné stravy a předepisovali ji atletům. Také je prokázáno, že hodně ovoce jedli i Vikingové,“ obhajuje svůj stravovací režim Star. (Fakt, že Vikingové byli v první řadě vyhlášenými lovci a rybolovci a ovoce jedli spíš jako přílohu, jí zřejmě unikl. Umíte si představit, jak by se tvářil Obelix, kdybyste před něj místo kance položili košík s jablky?)
Star ale tvrdí, že jí ovoce dodává veškerou potřebnou energii. „Žena by za den měla sníst 2000 kalorií. Já sním okolo 2500 a nikdy nemám hlad.“ Její snídani většinou tvoří koktejl z deseti pomerančů a dvou plodů manga. Případně rozmixuje šest banánů, 200 g malin a jedno mango. K obědu spořádá deset hrušek a hrstku datlí, k večeři si dá okurku, mango, rajčata a opět datle. „Když mě přes den popadne hlad, posvačím hroznové víno a jablka. Také jím jeden para ořech denně, protože obsahuje hodně minerálů.“
[[related]]
Star nepije kávu ani čaj, jedinou přijatelnou tekutinou je pro ni čistá voda a občas kokosové mléko. Příležitostně si dá sklenku růžového vína v bio kvalitě.
Varování odborníků na výživu, že při takové jednostranné stravě musí její organismus trpět nedostatkem proteinů, zinku a vitamínu B12, ji zatím nijak netrápí. Na frutariánské stravě nejvíc oceňuje, že se nemusí namáhat s vařením a mytím nádobí. Všechny plody pojídá syrové.
Podle lékařů však čistě ovocná strava může ohrozit nervový systém, tenké střevo a kostní dřeň, nedostatek zinku pak způsobuje chudokrevnost. Doporučit se podle lékařů dá jen jako krátkodobá dieta, rozhodně ne jako životní styl.